31 grudnia 2015

Episode 158: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z kurczakiem, ananasem i suszonymi pomidorami

Sałatka z kurczakiem, ananasem i suszonymi pomidorami

Sylwester 2015 już dziś Kochani! Zostało nam jeszcze kilka godzin, czyli spokojnie zdążycie wykorzystać ten przepis na moją pyszną Sylwestrową sałatkę ;) Jeszcze raz życzę Wam szampańskiej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku!!!



Składniki:

- filet z kurczaka - 500 g
- kapusta pekińska - 1 szt.
- ananas - 1 szt.
- suszone pomidory w oleju - 1 słoik (min. 250 g)
- kukurydza w puszce Bonduelle - 1 mała puszka (170 g)
- szczypiorek - 1 pęczek
- majonez - 1 słoik (ok. 300 ml)
- marchew - 1 szt.
- pietruszka korzeń - 1 szt.
- seler korzeń - 1/4 szt.
- kurkuma - 1/2 łyżeczki
- papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 4 ziarna
- pieprz - 4 ziarna
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oprawiamy, czyli pozbywamy się tłustych i poszarpanych części, a następnie zagotowujemy wodę, do której dodajemy 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz obrane marchewkę, pietruszkę i seler. Do takiego wywaru wkładamy kurczaka i gotujemy przez ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Odcinamy górną i dolną część ananasa, obieramy go i wycinamy twardy środek. Następnie kroimy go w 'kostkę' (kawałki nie muszą być równie). Suszone pomidory odcedzamy i kroimy w paseczki. Kapustę pekińską siekamy. Kiedy nasz kurczak jest ugotowany, wyjmujemy go z wody i czekamy aż trochę ostygnie. Następnie kroimy go w paseczki. Kurczak będzie bardzo kruchy i będzie nam się rozpadał, ale to właśnie jego zaleta i kawałki nie muszą, a nawet nie powinny być równe. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy odcedzoną złocistą kukurydzę Bonduelle oraz posiekany szczypiorem. Całość doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz odrobiną soli. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy na zimno, ozdobioną szczypiorkiem.
© All rights reserved