28 września 2016

Episode 193: Karolina Dziś Serwuje - Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem

Ja określam to danie jako Śniadanie Mistrzów ;) O awokado można wypracowania pisać, tak bardzo jest zdrowe. Tak, jest kaloryczne, ale są to kalorie dobre z dobrych tłuszczów, w których rozpuszczają się liczne witaminy. Danie przygotowuje się ekspresowo, a robi wrażenie zarówno smakowe, jak i wizualne. Ilość owoców zależy od ilości śniadujących. Ja podaję składniki na dwie osoby :)



Składniki:

- awokado - 2 szt.
- jajka - 4 szt.
- pieprz cytrynowy
- sól morska

Sposób przygotowania:

Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Nie obieramy. Do każdego dołka po pestce wbijamy jajko, ale zanim to robimy, musimy się pozbyć nadmiaru białka z jajek. Dzięki temu nasze żółtka nie wypłyną. Kiedy jajka są już ładnie usadowione w owocach możemy je doprawiać. Ja użyłam pieprzu cytrynowego, obficie, i odrobinę świeżo mielonej soli morskiej. Możemy też użyć suszonych ziół. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, ustawiamy grzanie góra dół. Awokado pieczemy w naczyniu żaroodpornym odkrytym przez 15 min. Nie chcemy, żeby nasze żółtko się ścięło, a żeby po przecięciu pięknie się rozpływało. Danie serwujemy ze świeżymi warzywami, ewentualnie dla wielbicieli chleba, z dobrej jakości pieczywem :)
© All rights reserved