4 października 2012

Episode 25: Karolina Dziś Serwuje - Krem z porów

Krem z porów

Zupy ach te zupy :) Większość osób je zupy jako przystawkę, ja uważam, że pyszna zupa wystarczy za cały posiłek, zwłaszcza jeśli jest to zupa krem. Dziś ugotowałam Krem z porów. Przyznam, że jeszcze nie tak dawno, nawet nie przyszłoby mi do głowy, że można zrobić zupę z porów, a co dopiero krem. A jednak, da się i właśnie przedstawię Wam na to dowód.



Składniki:

- pory (białe części, bez liści) - 2 lub 3 sztuki
- cebula biała - 1 duża
- ziemniaki - 2 średnie
- masło
- bulion warzywny
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- przyprawa Ziarenka Smaku (zielone)
- serek topiony śmietankowy - jeden trójkącik, najlepiej light
- śmietana do zup
- natka pietruszki (świeża lub suszona)

Sposób przygotowania:

Pory i cebulę kroimy na dość drobne kawałki. W sporym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy najpierw cebulę, a następnie dodajemy pory. Wszystko razem smażymy ok. 5/6 min. W tym czasie obieramy 2 ziemniaki, kroimy je w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy razem z porem i cebulą, dosłownie chwilę. 
Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym, tak około 1,5 l. Pozostawiamy na 20 min, aż się wszystko razem ugotuje. Palnik powinien być ustawiony na średni ogień. 


Potem doprawiamy zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która nadaje bardzo fajnego posmaku. Zupę zagęszczamy odrobiną śmietany oraz dodajemy jeden serek topiony. Zostawiamy do ostygnięcia i miksujemy blenderem, aż wszystko będzie gładkie i kremowe. Zupa wychodzi pięknie biała i aksamitna. Podajemy ją z natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami.