12 maja 2015

Episode 119: Karolina Dziś Serwuje - Tarta z białymi szparagami i kolorowymi pomidorami

Tarta z białymi szparagami i kolorowymi pomidorami

W sezonie szparagowym udało mi się dostać piękne białe szparagi, które może nie są tak popularne jak zielone, a jednak mają niepowtarzalny smak. Białe szparagi należy obrać przed gotowaniem, być może dlatego większość osób wybiera te drugie. Mimo to gwarantuję Wam, że warto poświęcić na to czas, bo efekt jest więcej niż smaczny. Przedstawię Wam dziś mój pomysł na tartę ze szparagami i pomidorami. Tarta jest daniem powszechnym w kuchni francuskiej.



Składniki:

- mąka pszenna tortowa - 200 g
- jajko
- masło zimne - 120 g
- sól - 1 łyżeczka

- szparagi białe - 1 pęczek
- pomidory żółte - 3 szt.
- pomidorki koktajlowe czerwone - garść
- szczypiorek

- śmietana 18 % - 150 ml
- jajko
- mąka pszenna - 1 łyżka
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zanim zajmiemy się warzywami, przygotowujemy ciasto na tartę. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zimne masło pokrojone na drobne kawałki oraz jajko i sól. Wyrabiamy widelcem, a następnie dłońmi. Kiedy widzimy, że ciasto jest już zwarte, formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 min.
Teraz zajmiemy się szparagami. Jak wspominałam wcześniej, trzeba je obrać, niezbyt grubo, i pozbawić twardej końcówki. Zdrewniałe końce najlepiej odłamać na wyczucie, szparag pęka w miejscu, gdzie kończy się jego miękka część. W wąskim garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i gotujemy w niej szparagi nie dłużej niż przez 5 min. Nie chcemy, żeby nam rozmiękły.
Żółte pomidory kroimy w plastry, a małe koktajlowe na połówki.
Wyjmujemy z lodówki nasze ciasto, które wałkujemy. Powinno mieć grubość od 0,5 do 1 cm. Nie przejmujcie się, jeśli ciasto Wam się rozpada, to jest normalne, należy je po prostu delikatnie łączyć z powrotem. Ja do pieczenia użyłam formy silikonowej, jeśli jednak używacie metalowej, lekko nasmarujcie ją masłem lub oliwą. Wykładamy formę ciastem i regulujemy brzegi. Na dnie układamy szparagi, jeden obok drugiego. Nie musicie tego robić według wzoru, bo szparagi będą niewidoczne pod sosem. Na szparagach układamy pomidory. Tutaj estetyka ma już większe znaczenie.
Sos przygotowujemy mieszając ze sobą śmietanę 18% z jajkiem, łyżką mąki pszennej oraz solą i pieprzem do smaku. Taką mieszanką polewamy warzywa na tarcie. Na koniec dekorujemy szczypiorkiem.
Tartę pieczemy w 180 stopniach, przez około 40 min. Wykładamy na talerz i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
                                                                                                                                    © All rights reserved