26 maja 2015

Episode 123: Karolina Dziś Serwuje - Botwinka

Botwinka

Korzystając z sezonowych darów natury, zdecydowałam się ugotować tradycyjną zupę botwinkową. Zdrowotne właściwości buraków opisywałam już nie raz, a co z botwiną? W skrócie: Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Także, botwina - to liście buraka, a botwinka - to zupa. Jest jeszcze Boćwina, która jest po prostu inną nazwą buraka liściowego. Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże, soczyste liście. Botwinę, i samego buraka również, można jest także na surowo, dodając je np. do sałatek. Informacje dotyczące trudności z trawieniem buraków nie są prawdziwe.



Składniki:

- botwina - 2 pęczki
- marchew - 2 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- ziemniaki - 3 - 4 szt.
- koperek - 1 pęczek
- cytryna - 1 szt.
- śmietana 18% - 400 g
- bulion warzywny lub z kurczaka - 2 litry
- mąka pszenna
- masło
- sól, pieprz
- jajka - do podawania, 1 jajko na talerz
- szczypiorek - do podawania
- jogurt naturalny gęsty - do podawania (np. Bakoma)


Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę oraz łyżkę masła. Po ok. 10 minutach, dorzucamy do garnka pokrojoną botwinę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. W między czasie przygotowujemy sobie mieszankę z łyżki mąki i dwóch łyżek zimnej wody i łączymy ją ze śmietaną. Do zupy wyciskamy sok z jednej cytryny, robimy to po to, żeby nie zbrązowiała, a zachowała piękny różowy kolor. Przed dodaniem śmietany, należy wlać do niej trochę ciepłego wywaru, aby nam się nie zważyła w gorącym bulionie. Na koniec doprawiamy zupę posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Po dodaniu wszystkich składników, pozwalamy zupie pogotować się na wolnym ogniu do 30 min. W tym czasie gotujemy jajka na twardo i siekamy szczypiorek. Gotową botwinkę podajemy z ósemkami jajka, jogurtem (opcjonalnie) i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zupa jest nawet smaczniejsza na drugi dzień.
                                                                                                                                    © All rights reserved

Źródło informacji na temat buraków i botwiny: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/botwinka-surowa-czy-gotowana-wlasciwosci-zdrowotne-burakow_41471.html