19 października 2013

Episode 73: Karolina Dziś Serwuje - Pikantny krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym, podawany z krewetkami

Pikantny krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym
podawany z krewetkami

Dopóki jeszcze trwa sezon na dynię, podzielę się z Wami dwoma pomysłami na jej wykorzystanie. W zeszłym tygodniu kupiłam całkiem sporą i piękną sztukę, dlatego udało mi się przygotować z niej aż dwie potrawy. Pierwsza to pyszna zupa, lekko pikantna, z imbirem i mlekiem kokosowym, dodatkowo serwujemy ją z krewetkami, także nie jest to typowa zupa z jaką mamy do czynienia na co dzień.  Musicie koniecznie spróbować.



Składniki:

- dynia - min. 1 kg
- papryczka chilli - 1 szt.
- mleczko kokosowe - 1 puszka (duża)
- cebula - 1 szt.
- imbir (korzeń, nie przyprawa)
- czosnek
- sól, pieprz
- krewetki tygrysie lub większe  - mniej więcej po 3 szt. na talerz zupy
- pieprz cayenne
- masło

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozebrania dyni. Trzeba ją pokroić na kilka części, odciąć miąższ z pestkami (pestki możecie potem sobie wysuszyć, są bardzo zdrowe), a następnie odciąć właściwą pomarańczową część od skóry. Dynię kroimy sobie w dużą kostkę, dzięki czemu szybciej się ugotuje. Potem kroimy chilli (z pestkami lub bez, w zależności od tego jak bardzo lubicie pikantne jedzenie, osobiście radzę wyciąć pestki, żeby nie zabić ostrością pozostałych smaków) cebulę i czosnek (dwa ząbki), imbir ścieramy, tak żeby wyszły nam dwie łyżki. W dużym garnku rozgrzewamy trochę oleju. Podsmażamy cebulę, czosnek, chilli i imbir. W momencie kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy do garnka naszą dynię i zalewamy gorącą wodą, na tyle, żeby przykryła wszystko, ale uważając, żeby nie było jej za dużo, bo krem będzie zbyt rzadki. Dodajemy ok. 1/2 łyżki soli. Dynia mięknie bardzo szybko, podobnie jak ziemniaki, także po ok. 20 min. powinna być mięciutka i rozpadająca się. Kiedy tak się stanie, możemy ją zblendować. W momencie, gdy krem jest gładki, dolewamy do niego całą puszkę mleczka kokosowego (ok. 250 ml). Mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Całość pozostawiamy jeszcze na ogniu przez ok. 10 min. Zupę podajemy z krewetkami: oczyszczone krewetki z ogonkami, smażymy na maśle z czosnkiem, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Układamy je w talerzu i zalewamy gorącą zupą.