22 września 2017

Episode 218: Karolina Dziś Serwuje - Dorada z sosem kurkowym

Dorada z sosem kurkowym

Sporo kurek używam w swoich przepisach, to prawda, ale robię to też ze względu na Was :) Świeże kurki bardzo łatwo dostać w sklepach w sezonie, a wiem, że nie każdy ma czas i możliwość spędzić pół dnia w lesie i nazbierać pełne kosze różnorodnych grzybów. Ale obiecuję, że pochwalę się też przepisem na inne grzyby, na pewno na te marynowane ;) Wracając do dzisiejszego dania, to takie moje osobiste połączenie kuchni polskiej i kuchni śródziemnomorskiej. W naszym pięknym kraju często podaje się ryby z kurkami, np. sandacza, a ja tym razem użyłam morskiej dorady. Bardzo lubię jej białe mięso, a i też ryba ta ma spore ości, które ciężko przeoczyć i dlatego filetowanie nie sprawia problemu. Przepis jest na dwie porcje, ale wystarczy dodać więcej składników i ryb, i danie może być dla całej rodziny.



Składniki:

- dorada - 2 szt.
- cytryna - 1 szt.
- świeża bazylia - 1 pęczek
- sól morska
- pieprz cytrynowy - 1 op.
- oliwa z oliwek

SOS KURKOWY

- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2-3 ząbki
- kurki - ok. 200 g
- śmietanka 30% - 1 duży kubek
- masło śmietankowe - 1 łyżka
- oliwa z kurkumą lub zwykła - 2 łyżki
- kurkuma - 1/2 łyżeczki
- rozmaryn - 1 gałązka
- koperek - 1/2 pęczka
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Dorady oprawiamy, czyli skrobiemy łuski i odcinamy płetwy. Można też odciąć głowy, ale wtedy ryba troszkę straci na wyglądzie. Nacieramy je solą morską i pieprzem cytrynowym w środku i na skórze. Do środka każdej, wkładamy trzy plastry cytryny i kilka gałązek świeżej bazylii. Przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową i skrapiamy oliwą z oliwek. Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla i na 200°C i pozwalamy mu się rozgrzać. Rybę pieczemy przez 10 do 15 minut. Nie dłużej, bo będzie sucha.

Na patelnię wlewamy oliwę z kurkumą i dodajemy łyżkę masła. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Rozgrzewamy patelnię i kiedy masło się rozpuści, dodajemy gałązkę rozmarynu, cebulę i pozwalamy jej się zeszklić, a następnie dorzucamy czosnek. Po chwili wrzucamy oczyszczone kurki. Najlepiej w całości, chyba że mamy duże sztuki, wtedy trzeba je przekroić na pół. Dodajemy dwie szczypty soli i świeżo mielony pieprz. Dzięki soli, grzyby szybciej zmiękną i puszczą wodę. Podsmażamy całość przez ok. 5 min., a następnie wlewamy śmietankę. Mieszamy i dodajemy kurkumę, dzięki której sos nabierze pięknego złotego koloru i będzie po prostu zdrowszy, bo kurkuma to korzeń o cudownych właściwościach zdrowotnych. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej soli i pieprzu. Na koniec posypujemy sos drobno posiekanym koperkiem i wyjmujemy rozmaryn, który już spełnił swoją rolę i oddał cały swój smak.

Upieczoną rybę wykładamy na talerz i serwujemy z naszym pysznym sosem kurkowym. Zdziwicie się, jaki to smaczny duet :) Danie dekorujemy świeżymi ziołami.

© All rights reserved