8 marca 2013

Episode 50: Karolina Dziś Serwuje - Ravioli z farszem z suszonych pomidorów w maśle cytrynowo-tymiankowym

Ravioli z farszem z suszonych pomidorów w maśle cytrynowo-tymiankowym

Nadszedł ten moment! Przed Wami pięćdziesiąty przepis Karolina Dziś Serwuje! Głosowanie na naszym fanpage'u na Facebook'u zadecydowało, że będzie to danie główne z kuchni włoskiej, a na dodatek bezmięsne. Także sugerując się tymi wskazaniami, zdecydowałam się na domowej roboty ravioli, z wymyślonym przeze mnie farszem oraz sosem. Zapraszam zatem do gotowania :)



Składniki: 

CIASTO

- mąka - 500 g
- jaja - 4 szt.
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- woda - 4 łyżki

FARSZ

- suszone pomidory w oliwie - 2 słoiczki (2 x ok. 250g)
- kapary - 1 słoiczek
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia - garść listków
- sól, pieprz

SOS

- masło - 200 g
- świeży tymianek - kilka gałązek
- cytryna - 1/2 cytryny
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek - 2 łyżki  

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy sobie sporą miskę lub stolnicę, na którą wysypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, do którego wbijamy jajka. Masę na początku rozrabiamy widelcem, a potem zaczynamy ugniatać. Kiedy ciasto nie jest jeszcze całkiem spójne dodajemy do niego oliwę i wodę i dalej wyrabiamy. Musi to trwać przynajmniej 10 min. inaczej będzie miało grudki. Ciasto odkładamy na 30 min., żeby odpoczęło.

Teraz przygotowujemy farsz. Do jednej miski wrzucamy odcedzone pomidory, czosnek, kapary i bazylię. Wszystko razem blendujemy, dodajemy szczyptę soli i trochę świeżo mielonego pieprzu i raz jeszcze blendujemy.

Przygotowujemy też garnek z dużą ilością wody, w której będziemy gotować ravioli. Do garnka wrzucamy łyżkę soli i 2 łyżki oliwy i zagotowujemy. 

Po odpowiednim czasie, rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienkie plastry. Super jest mieć do tego maszynkę do makaronu, ale jeśli takiej nie mamy to niestety trzeba się napracować. Ja podzieliłam ciasto na cztery części i każdą oddzielnie wałkowałam. Na pojedynczym płacie ciasta układamy w równym odstępach farsz za pomocą łyżki. Następnie przykrywamy to kolejnym płatem ciasta i dokładnie naciskamy, żeby się dobrze zlepiło. Dobrze jest nawilżyć wodą brzegi ciasta, żeby lepiej się kleiły. Potem, używając karbowanego nożyka do pizzy wycinamy kwadraty lub prostokąty.

Tak przygotowane ravioli po kolei wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. 6 do 7 min. Nie radzę wrzucać wszystkich na raz, bo się pozlepiają. 

W czasie gdy ravioli się gotują, zabieramy się do masła. W tym celu przekładamy miękką kostkę masła do miski. Z ok. 15 gałązek tymianku obrywamy listki i wrzucamy je do masła. Następnie wyciskamy sok z połowy cytryny oraz 1 ząbek czosnku. Dodajemy szczyptę soli morskiej i pieprzu oraz oliwę z oliwek. Wszystko razem rozgniatamy widelcem, aż masa będzie gładka.

Na koniec, jeszcze gorące ravioli wykładamy na talerzyk, a na nie łyżeczkę masła cytrynowo-tymiankowego, które się pięknie rozpuści i stworzy sos.