15 października 2012

Episode 30: Karolina Dziś Serwuje - 'Carpaccio' z łososia

'Carpaccio' z łososia

Sałatka 'carpaccio z łososia' to jeden z moich autorskich pomysłów. Tak naprawdę, nie jest to oryginalne carpaccio, bo do tych nie używa się sałaty, dlatego nazwa potrawy jest w cudzysłowie. Nazywam ją tak, ponieważ inspiracją dla tej sałatki, było prawdziwe carpaccio z łososia. Pyszny wędzony łosoś jest tak aromatyczny, że to danie nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Łosoś jest jedną z tłustych ryb, ale mimo to jest bardzo zdrowy, a przede wszystkim niesamowicie smakuje. 




Składniki:

- plastry wędzonego łososia - 200 g
- kapary - 1 słoiczek
- zielone oliwki - 200 g 
- sałata lodowa - 1 główka (mogą być też użyte inne rodzaje sałat)
- sos koperkowo-ziołowy Knorr - 1 op.
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
- woda mineralna - 2 łyżki
opcjonalnie: zielony marynowany pieprz - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Tradycyjnego carpaccio nie podaje się na sałacie, jednak moim zdaniem chrupiąca sałata lodowa jest do tego dania świetną podstawą. Dlatego na płaskiej paterze układamy porwane liście sałaty lodowej, aż stworzymy puszystą 'kołderkę'. 

Następnie dzielimy na paseczki plastry łososia. Można to zrobić nożem, ale ja po prostu rwę łososia palcami. Jest tak miękki, że to żaden kłopot, a do tego kawałki są niejednolite, co wygląda bardziej atrakcyjnie. Również staramy się, aby łosoś był widoczny na sałacie, dlatego najlepiej mieć przygotowane min. 150 g ryby, a najlepiej 200. 

Kiedy łosoś jest już porwany, kolejno posypujemy go kaparami i zielonymi oliwkami. Oliwki nie powinny mieć nadzienia. Możemy też dodać zielony pieprz, ale nie każdy go lubi, dlatego napisałam, że jest opcjonalny. 

Teraz przejdę do sosu. Użyłam gotowego sosu Knorr nie dlatego, że tak jest łatwiej, ale ze względu na jego smak, który bardzo (mimo wszystko) lubię. Taki sos koperkowy, lekko kwaśny i słony, idealnie pasuje do tego carpaccio, a do tego aromatyczny koperek. Sos ten nie zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu, także język nie zrobi nam się od niego zielony :) Sos rozrabiamy z oliwą i wodą, następnie łyżką dokładnie polewamy potrawę. Tak przygotowane carpaccio jest gotowe do podania.

Jeśli macie więcej czasu, możecie przygotować sami sos, na bazie zwykłego winegretu z dodatkiem siekanego koperku oraz sporej ilości soku z cytryny.
                                                                                                                                   © All rights reserved