5 maja 2020

Episode 275: Karolina Dziś Serwuje - Szakszuka z serem korycińskim, awokado i harrisą

Szakszuka z serem korycińskim, awokado i harrisą

Szakszuka to danie z bliskiego wschodu, które od jakiegoś czasu często pojawia się i w Polsce. Spotkałam się już z wieloma wersjami tego dania i wszystkie mają kilka wspólnych mianowników, przede wszystkim pomidory i jaja. Dzisiaj prezentuję Wam moją wersję szakszuki, taką trochę w stylu "niemarnowania", bo użyłam tego, co akurat miałam w lodówce. Ciekawe jest to, że szakszuka oznacza "wielki bałagan" i to świetnie oddaje jej istotę :) Wspaniale sprawdzi się na śniadanie, ale i nie pogardziłabym nią o każdej porze dnia. Zapraszam, danie jest naprawdę proste, jedyna trudność, to fakt, że trzeba być zaopatrzonym w patelnię, której można używać w piekarniku ;)



Składniki:

- pomidory - 3 szt.
- cebula dymka - 3 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- sałata rzymska mini - 1 główka
- ser koryciński - ok. 150 g (ser możecie kupić w Lidlu)
- awokado - 1 szt. (dojrzałe)
- serek naturalny (np. Bieluch) - 5 łyżeczek
- jaja - 6 szt.
- harissa w proszku - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- olej z pestek winogron lub rzepakowy - do smażenia, 2 łyżki
- natka pietruszki - do posypania, 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa i ser, kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno, awokado można 'wydłubać' łyżeczką, jeśli jest bardzo miękkie, sałatę rzymską siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek, kiedy się zeszkli, dodajemy pomidory. Czekamy aż większość wody z pomidorów odparuje, dodajemy kremowy serek, sałatę rzymską.

Po chwili dorzucamy ser koryciński i awokado. Doprawiamy wszystko harissą, solą i pieprzem.

Na wierzch wbijamy 6 dużych jaj. Same jaja również doprawiamy tak, jak pozostałe składniki.

Całość wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200°C, fajnie jeśli jest funkcja zarumieniania lub grilla. Tak naprawdę nie da się określi dokładnej ilości minut potrzebnych do zapiekania szakszuki, musimy ją po prostu obserwować. Będzie dobra, kiedy białka jaj się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Trwa to około 5 minut.

Serwujemy na gorąco, prosto z patelni.

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz