11 października 2017

Episode 219: Karolina Dziś Serwuje - Czarny makaron z wędzonym pstrągiem

Czarny makaron z wędzonym pstrągiem

Czarny makaron, to po prostu makaron zabarwiany atramentem kałamarnicy zwanym sepią. Nie zmienia to smaku, ale nadaje paście aksamitny głęboki czarny kolor. Bardzo lubię takie kolorystyczne zabawy na talerzu. W połączeniu z lekko różowym pstrągiem, kolorowymi pomidorkami, czy właśnie czerwoną/fioletową cebulą. Feeria smaków i barw. A przechodząc do pstrąga, miałam przyjemność otrzymać smaczny prezent od FjØrd Fiskursson parę dni temu. Byłam niezwykle mile zaskoczona, że wędzone pstrągi, które otrzymałam, to sama ryba i trochę przypraw. Zero wzmacniaczy, zagęstników, konserwantów. Rybę można wykorzystać w daniu, ale sama w sobie też jest pyszna. Dlatego ze spokojnym sumieniem polecam Wam te produkty, na pewno się sprawdzą i w Waszej kuchni ;)



Składniki:

- czarny makaron tagliatelle - 1 op.
- pstrąg wędzony saute od FjØrd Fiskursson  - 1 op.
- cebula czerwona - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- pomidorki koktajlowe żółte i czerwone - ok. 250 g
- ostra papryczka - 1 szt.
- natka pietruszki - 1 pęczek
- białe wino wytrawne - 1 kieliszek
- pomidory całe w puszce - 1 op.
- oliwa z oliwek - ok. 2 łyżki
- sól morska, pieprz cytrynowy - do smaku
- cukier trzcinowy - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Wyjmujemy pstrąga z opakowania i dzielimy na małe części, sprawdzamy czy niema ości, jeśli są, wyrzucamy je. Cebulę, papryczkę i czosnek siekamy drobno. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i od razu wstawiamy też wodę na nasz makaron, dobrze ją solimy. Do oliwy wrzucamy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy czosnek i ostrą papryczkę. Następnie dorzucamy naszą rybę. Zalewamy całość białym winem i smażymy aż wino odparuje. Potem dodajemy pomidorki koktajlowe oraz puszkę pomidorów pelati. Pomidory z puszki są tak miękkie, że rozpadną się pod naciskiem drewnianej łopatki. Osobiście polecam jednak kupować całe pomidory w puszce, nie krojone, wydaje mi się, że wtedy ich jakość jest lepsza. Całość dusimy razem, doprawiamy solą i pieprzem morskim do smaku. Można też dodać ociupinę cukru trzcinowego, dla podbicia smaku pomidorów. Makaron gotujemy zawsze al dente, tak długo, jak jest to napisane na opakowaniu. Pod koniec gotowania, bierzemy chochlę i dolewamy wodę z makaronu na patelnię. Taka woda jest już lekko słona, a i tez zawarta w niej skrobia zagęszcza nam sos. Odcedzamy makaron, przekładamy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Sos powinien oblepić każdą wstążkę. Pastę serwujemy obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Proste i bardzo smaczne.
© All rights reserved