Polska ziemniakiem stoi :) A tak naprawdę, uwielbiam to warzywo, bo tak, jak z pomidorami, można z nim wyczyniać cuda. Mam dziś dla Was wyjątkowo łatwe danie, które nasyci każdego. Ziemniaki można serwować same lub z dodatkami. Ja np. podałam je ostatnio z kaszą gryczaną i sosem z grzybów leśnych. Mogą też być uzupełnieniem tradycyjnego niedzielnego obiadu. Danie jest bardzo proste i jedyne co wymaga cierpliwości, to czas pieczenia ziemniaków.
Składniki:
- ziemniaki duże - 6 szt.
- twaróg półtłusty - 1 op. 250 g
- serek chrzanowy - 1 op.
- serek topiony śmietankowy - 1 op.
- śmietana 18% - 1 łyżka
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- koperek - 1/2 pęczka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki porządnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w 200/220°C. Muszą być miękkie w środku, ale nie rozpadające się.
W między czasie przygotowujemy nasz farsz. Mieszamy ze sobą twaróg, serek chrzanowy (lub chrzan dla tych co lubią ostrzejsze smaki), serek topiony i śmietanę. Można to zrobić mikserem lub blenderem. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, do smaku.
Upieczone ziemniaki wykładamy na deskę. Są bardzo gorące, dlatego dobrze jest używać rękawicy kuchennej. Odcinamy wierzch każdego ziemniaka i wydrążamy je delikatnie łyżeczką. To, co nam zostanie możemy później użyć do obiadu lub na kopytka. Środek lekko solimy, bo jak pamiętacie, były one pieczone w całości, bez przyprawiania.
Do wnętrza każdego ziemniaka wkładamy ok. 2 duże łyżki farszu. Wszystko zależy od wielkości danego kartofla. Dekorujemy koperkiem.
© All rights reserved