9 września 2014

Episode 98: Karolina Dziś Serwuje - Rosół chiński

Rosół chiński

Nie jest to oryginalny rosół chiński, ale zupa którą sama tak nazwałam ze względu na użyte w niej składniki i przyprawy, które zdecydowanie są azjatyckie. Zupa jest pożywna i aromatyczna, do tego lekko pikantna. Świetna na chłodne jesienne wieczory. Moja rodzina jest fanem ostrych potraw, które dobrze rozgrzewają i pobudzają, dlatego tę zupę uwielbiamy. Do tego zawiera mnóstwo pysznych warzyw oraz innych przypraw i składników. Jeżeli przeszkadza Wam, użyty w niej FIX, możecie z niego zrezygnować i samemu dobrze doprawić zupę. Ja używam tego przepisu od wielu już lat, kiedy jeszcze czytanie etykiet nie było tak powszechne i ważne, stąd moje przyzwyczajenie do tego składnika. Ale myślę, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi ;)



Składniki:

- pierś kurczaka - 500 g
- pokruszone suszone grzyby mun - 2 garści
- FIX do potraw chińskich Knorr - 1 op.
- marchewka - 2 szt.
- pędy bambusa - 100 g
- papryka słodka - zielona/żółta - 1 szt.
- papryka ostra - czerwona - 1 szt.
- seler naciowy - 2 lub 3 'gałązki
- cebula dymka - 3 szt.
- czosnek - 3 lub 4 ząbki
- groszek zielony - 200 g
- por - 1 szt.
- makaron ryżowy
- sos sojowy
- sos rybny
- olej sezamowy
- pieprz, sól
- mielona słodka papryka, kurkuma, imbir, przyprawa 5 chińskich smaków
- bulion warzywny lub z kurczaka
- świeża kolendra i szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia kurczaka w kostkę. Następnie polewamy go sosem sojowym, sosem rybnym, olejem sezamowym, posypujemy słodką papryką, kurkumą, przyprawą 5 chińskich smaków i imbirem oraz solą i pieprzem i odstawiamy. W garnku gotujemy ok. 2 l wody lub gotowego bulionu, albo pół na pół (możemy użyć kostki, ale nie polecam). Do wody wrzucamy obrane i pokrojone warzywa (te, które możemy, kroimy w paseczki): paprykę, marchew, seler naciowy, cebulę dymkę, pędy bambusa, ostrą papryczkę (z pestkami), pora, zielony groszek i 3 lub 4 rozgniecione ząbki czosnku. Do tego dwie garstki pokruszonych suszonych grzybów mun (muszą być pokruszone, niezbyt drobno, gdyż w wodzie się 'rozprężają' i robią się z nich spore 'płaty'). Po ok. 15 minutach do wywaru wrzucamy naszego kurczaka. Pozwalamy zupie gotować się przez 45 min. W trakcie gotowania dodajemy rozrobiony FIX do potraw chińskich Knorra. Ogólnie nie jestem zwolennikiem sproszkowanych fixów i mieszanek, ale, jak wspominałam, jest to jeden ze starszych przepisów, z czasów, kiedy jeszcze nie miałam obsesji na punkcie czytania etykiet... Pod koniec gotowania upewniamy się, że rosół jest dobrze doprawiony, jeśli nie, dodajemy odpowiednie przyprawy. Rosół serwujemy z makaronem ryżowym, który przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (mogą się różnić między sobą). Podając, posypujemy świeżą kolendrą i szczypiorem.
                                                                                                                             © All rights reserved