23 sierpnia 2012

Episode 15: Karolina Dziś Serwuje - Złociste babeczki dietetyczne

Złociste babeczki

Dla tych, którzy lubią słodycze, ale nie mogą sobie pozwolić na zbyt wiele, proponuję przepis na nietuczące babeczki według zasad diety dr Dukana. Czas przygotowania to maks. 30 min. także warto spróbować.



Składniki:

- mąka kukurydziana
- jajko
- słodzik w proszku - aspartam
- chude mleko
- aromaty bez tłuszczu (ja użyłam rumowego, ale może być każdy właściwie)
- proszek do pieczenia
- jogurt naturalny nisko-tłuszczowy

Sposób przygotowania:

Babeczki przygotowuje się w bardzo zbliżony sposób do muffinów. Zaczynamy od przygotowania dwóch naczyń: mniejszego i większego. Do większego wsypujemy dwie szklanki mąki kukurydzianej, łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie czubate łyżki aspartamu (można więcej jeśli ktoś lubi słodsze) i mieszamy. Do mniejszego najpierw wlewamy mleko, pełną szklankę oraz dodajemy pół szklanki jogurtu. Następnie wbijamy całe jajko i dodajemy dwa aromaty. Wszystko mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Potem do większego naczynia wlewamy płynne składniki i wszystko mieszamy trzepaczką na gładką masę. Babeczki piekę w silikonowej formie, gdyż w takiej nawet bez użycia tłuszczu nic nie przywiera. Masy powinno wystarczyć na całą formę, czyli jakieś 12 sztuk. 
Polecam dla smakoszy słodkości, którzy chcą zrzucić parę kilo. Oczywiście zjedzenie od razu wszystkich 12 na pewno nie pomoże nam schudnąć, ale jedna, góra dwie dziennie do kawy to świetne zastępstwo dla tradycyjnego ciasta, no i można śmiało częstować innych.
Pieczemy w temperaturze ok. 120 stopni C przez maks. 20 min. Wyjmujemy kiedy babeczki wyrosną i lekko zbrązowieją na rogach.