Zupa Chrzanowa
Zupa chrzanowa będzie ciekawą alternatywą dla żurku czy białego barszczu. Ma lekko ostry smak, ale nie odbiega składnikami zbyt daleko od tych tradycyjnych Wielkanocnych zup. Też podajemy ją z jajkami, też jest na żurku, też ma jaśniutki kremowy kolor i też jest bardzo smaczna :) Zapraszam :)
- biała kiełbasa – 1,2 kg
- boczek – 200 g (opcjonalnie)
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- zakwas na żurek – 1 butelka (500 ml)
- ziemniaki – 5 szt.
- chrzan tarty naturalny – 4 – 5 łyżek
- liść laurowy – 4 szt.
- ziele angielskie – 4 ziarenka
- śmietana 12% - 3 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
- rzeżucha lub kiełki rzodkiewki – do serwowania
- jaja ugotowane na twardo – do serwowania
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie, wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną w plastry cebulę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka.
Gotujemy do miękkości.
Następnie wlewamy żurek oraz dodajemy kiełbasę w pętkach i ewentualnie
dla mięsolubnych pokrojony boczek.
Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę i
boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy oddzielnie śmietanę i
chrzan z odrobiną gorącej zupy i przelewamy do garnka. Gotujemy jeszcze
10 minut i miksujemy blenderem na gładki krem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z kawałkami kiełbasy, jajkami na
twardo i rzeżuchą.
© All rights reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz