25 marca 2024

Episode 282: Karolina Dziś Serwuje - Zupa Chrzanowa

Zupa Chrzanowa

Zupa chrzanowa będzie ciekawą alternatywą dla żurku czy białego barszczu. Ma lekko ostry smak, ale nie odbiega składnikami zbyt daleko od tych tradycyjnych Wielkanocnych zup. Też podajemy ją z jajkami, też jest na żurku, też ma jaśniutki kremowy kolor i też jest bardzo smaczna :) Zapraszam :)


Składniki:

- biała kiełbasa – 1,2 kg
- boczek – 200 g (opcjonalnie)
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- zakwas na żurek – 1 butelka (500 ml)
- ziemniaki – 5 szt.
- chrzan tarty naturalny – 4 – 5 łyżek
- liść laurowy – 4 szt.
- ziele angielskie – 4 ziarenka
- śmietana 12% - 3 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
- rzeżucha lub kiełki rzodkiewki – do serwowania
- jaja ugotowane na twardo – do serwowania

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie, wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną w plastry cebulę.


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka.
Gotujemy do miękkości.


Następnie wlewamy żurek oraz dodajemy kiełbasę w pętkach i ewentualnie
dla mięsolubnych pokrojony boczek.


Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę i
boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy oddzielnie śmietanę i
chrzan z odrobiną gorącej zupy i przelewamy do garnka. Gotujemy jeszcze
10 minut i miksujemy blenderem na gładki krem.


Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z kawałkami kiełbasy, jajkami na
twardo i rzeżuchą.

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz