18 grudnia 2023

Episode 281: Karolina Dziś Serwuje - Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Internet jest zalany przepisami na śledzie pod pierzynką. Co strona, to inny przepis. Niektóre są z żółtym serem, inne z porem, a nie cebulką, są nawet śledzie bez śledzi. Właściwie co rok musiałam się mocno skupić, którą wersję zrobić tym razem, a przyznam, że w mojej rodzinie bardzo lubimy śledzie w każdej postaci, od klasycznych z cebulką, po śledzie z jabłkami. Na moim blogu znajdziecie cztery mniej tradycyjne przepisy na śledzia. Jest sałatka śledziowa, śledzie pod pierzynką z radicchio, tatar ze śledzia czy śledzie z pieczonymi jabłkami. Tym razem stawiam na tradycyjne smaki. Uporządkowałam w głowie wszystkie znane mi śledziowe pierzynki i zebrałam je w jedną, pyszną, całość. Jedyna modyfikacja dotyczy majonezu, ponieważ dodaję do niego jogurtu, dzięki czemu łatwiej się rozprowadza i nie wysycha. PS. Przepis dedykuję mojej przyjaciółce Asi :)





















Składniki:

- śledzie - 600 g

- buraczki gotowane - 250 g

- cebula  - 1 duża szt.

- ogórki korniszone - 6 szt.

- marchew - 2 szt.

- ziemniaki duże - 2 szt.

- jaja - 4-5 szt.

- majonez - 1 słoik (ok. 300 ml)

- jogurt naturalny - 1 kubeczek (180 g)

- sól

- pieprz

- sok z cytryny

- natka pietruszki - 1 pęczek


Sposób przygotowania:

Kluczem do zrobienia śledzi, jest przygotowanie wszystkich składników, które potem ułożymy w warstwy.

Potrzebujemy trzech garnków. W jednym gotujemy obrane buraki, w drugim obrane ziemniaki i marchew, w trzecim jajka. Warzywa gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, pamiętając, żeby nie były zbyt miękkie, bo się będą rozpadać. Jaja gotujemy przez 8 minut od momentu wrzenia. Jeśli będziemy je gotować zbyt długo, wokół żółtka powstanie mało estetyczna zielona otoczka.

Śledzie moczymy dwukrotnie w czystej zimnej wodzie po około 15 min. Nie możemy trzymać ich w wodzie zbyt długo, ponieważ staną się mdłe i bez smaku. Następnie dokładnie je płuczemy i suszymy. Kroimy nasze śledzie w dużą kostkę. 

Cebulę siekamy, również nie zbyt drobno. Podobnie traktujemy ogórki korniszone. Kroimy je w ok. 1 cm kawałki.

Majonez przekładamy do wysokiego naczynia i mieszamy z całym kubeczkiem jogurtu, doprawiamy  solą, pieprzem i odrobin soku z cytryny. Sos powinien być wyraźny w smaku.

Po ugotowaniu studzimy warzywa i jajka. Następnie zarówno buraczki, jak i marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki rozgniatamy. Jajka obieramy ze skorupek i siekamy, jeśli wolicie, można je pokroić w plastry.

Teraz, kiedy wszystkie składniki są gotowe, składamy naszą sałatkę. Na dno salaterki układamy śledzie, na nie posiekaną cebulkę. Polewamy sosem, rozprowadzamy go łyżką, żeby cała warstwa była pokryta. Na to układamy ogórki korniszone, tłuczone ziemniaki i startą marchewkę. Kolejna warstwa sosu. Dalej tarte buraczki, polewamy sosem. Na samym wierzchu układamy jajka i również polewamy je sosem. 

Na koniec całość posypujemy drobno siekaną natką pietruszki. Jeśli lubicie bardziej intensywne smaki, można każdą warstwę dodatkowo doprawić świeżo mielonym pieprzem.

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz