28 września 2023

Episode 280: Karolina Dziś Serwuje - Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Jeżeli tak jak ja, lubicie sobie wieczorem coś pochrupać, mam dla Was świetny, bajecznie prosty przepis. Chipsy z jarmużu. To zdrowa i mega smaczna przekąska. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż chipsy ziemniaczane czy inne paluszki, a do tego świetnie chrupie. Uwielbiam takie przepisy i jestem pewna, że Wy też go pokochacie!





















Składniki:

- jarmuż - 1 op. (ok. 150 g)

- parmezan/grana padano - 50 g

- sól - do smaku

- pieprz czosnkowy - do smaku

- oliwa czosnkowa (najlepiej domowa) - 4 łyżki 


Sposób przygotowania:

Chipsy z jarmużu mają być szybką w przygotowaniu przekąską, dlatego najczęściej kupuję jarmuż pocięty, umyty, w opakowaniu, gotowy do spożycia. Ale jeśli macie swój w ogródku albo kupiliście świeży na targu, świetnie, wytnijcie kilka liści, pozbądźcie się twardych części i porwijcie liście na kawałki.

Gotowe liście polewamy oliwą czosnkową. Może być zwykła, ale ja lubię dobrze czuć czosnek. Domową oliwę czosnkową można zrobić bardzo łatwo. Wystarczy posiekać lub wycisnąć kilka ząbków do butelki, odczekać 10 - 15 minut i zalać oliwą. Efekt jest właściwie natychmiastowy, a po jednym dwóch dniach, już zdecydowanie czuć czosnek. Intensywność smaku zależy od ilości dodanego czosnku, ja na 500 ml daję przynajmniej 4 ząbki. Taka oliwa może nam służyć naprawdę długo.

Parmezan ścieramy na proszek, to ważne, bo wtedy lepiej przylgnie do liści. I właśnie dobrze naoliwione liście obsypujemy serem, do tego doprawiamy je solą, 2 - 3 duże szczypty, i pieprzem czosnkowym do smaku.

Jarmuż rozkładamy równomiernie na dużej blasze pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy krótko, sprawdzając czy się nie spalają, jakieś 5- 7 minut w 180 stopniach, góra dół.

Wyjmujemy, czekamy aż troszkę ostygną i przekładamy do wybranego naczynia. Chipsy są naprawdę pyszne. 

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz