7 kwietnia 2020

Episode 273: Karolina Dziś Serwuje - Zapiekanka z białej kaszy gryczanej, indyka i cukinii

Zapiekanka z białej kaszy gryczanej, indyka i cukinii

Moim głównym celem w kuchni od jakiegoś czasu, jest to, żeby moje posiłki były zdrowe, pełnowartościowe, niezbyt kaloryczne i szybkie w przygotowaniu 😊 Do tego, czasy mamy takie, że ważne jest, aby wykorzystywać wszystko, co mamy w lodówce, jak i produkty zalegające nam na półkach w szafce. Ten przepis powstał mniej więcej w taki właśnie sposób. Zaczęło się od tego, że wpadłam na przepis Lidla na zapiekankę z kaszą gryczaną i cukinią, ale brakowało mi składników. Wzięłam więc to, co miałam pod ręką i zrobiłam zapiekankę po swojemu 💪😎 Mam nadzieję, że się Wam spodoba. Trzymajcie się zdrowo Kochani!
#zostańwdomu



Składniki:

- kasza gryczana biała - 350 g
- mięso z indyka zmielone - 1 kg
- pomidory w puszce całe - 2 szt.
- cukinia - 3 szt.
- mieszanka zioła greckie - 1 op. (np. Kotany)
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- cukier trzcinowy - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- olej - do smażenia i do marynowania cukinii
- liść laurowy - 2 szt.
- twaróg półtłusty - 1 op. (250 g)
- mąka pszenna - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z liśćmi laurowymi. Ja wybrałam kaszę sypką, którą gotujemy, jak większość kasz, w proporcji 1:2, czyli na szklankę kaszy dwie szklanki wody. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, odstawiamy ją w garnku, owijamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 20 minut.

Cukinię kroimy w plastry. Grubość ok. 0,5 cm. Oprószamy ją solą i połową naszej mieszanki ziół, skrapiamy olejem i odstawiamy do zamarynowania.

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Mielimy mięso z indyka, najlepsze będzie mięso z ud w połączeniu z piersią. Możecie tez kupić już zmielone mięso, upewnijcie się tylko co do jakości produktu.

Na patelni rozgrzewamy chlust oleju. Szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, drugą połowę mieszanki greckiej oraz sól i pieprz na oko. Smażymy, do momentu, kiedy mięso nie będzie już surowe i dodajemy dwie puszki pomidorów pelati. Puszki płuczemy przegotowaną wodą i wlewamy ją do sosu. Pomidory rozgniatamy łopatką. Są bardzo miękkie i nie ma z tym najmniejszego problemu. Dusimy całość aż odparuje nadmiar wody.

Kiedy widzimy, że sos się zredukował, doprawiamy go ponownie do smaku solą i pieprzem, jeśli są potrzebne, i odrobiną cukru trzcinowego. Dodajemy też łyżkę mąki pszennej. To sposób podpatrzony u Karola Okrasy, który ma na celu zagęszczenie sosu. Podgrzewamy całość do momentu zagotowania i zgęstnienia.

Przygotowujemy sobie dużą formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Smarujemy je olejem. Na dnie układamy kaszę, na to mięso w pomidorowym sosie, na mięsie kładziemy zamarynowaną cukinię, a na koniec posypujemy całość pokruszonym twarogiem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy zapiekankę przez ok. 30 minut. Jest gotowa, kiedy twaróg się zrumieni.

Serwujemy na gorąco ze świeżymi ziołami np. bazylią, miętą czy natką pietruszki.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz