6 kwietnia 2020

Episode 272: Karolina Dziś Serwuje - Jajka faszerowane musem z wędzonego łososia

Jajka faszerowane musem z wędzonego łososia

Wielkanoc nie może się obyć bez jaj. Najbardziej tradycyjne, poza pisankami, są te gotowane na twardo podawane z majonezem, cudowne w swojej prostocie. Jednak, dzisiaj proponuję Wam jaja w innej formie. Na pewno znacie wiele przepisów na faszerowane jaja, ale mam nadzieję, że ten Was zaskoczy. Farsz oprócz tego, że sprawdza się na jajkach, może być też użyty jako pasta do kanapek. Być może część z Was znalazła już ten przepis w mojej książce, ale nie zaszkodzi go przypomnieć 😊



Składniki:

- jajka – 8 szt.
- łosoś wędzony – 100 g
- chrzan tarty – 1 łyżka
- majonez – 2 łyżki
- kiełki rzodkiewek – 1 op.
- sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Jaja gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek. Wyjmujemy żółtka z białek i przekładamy do miseczki. Białka odstawiamy.

Do żółtek dodajemy pokrojonego łososia, chrzan i majonez. Blendujemy na gładką masę. Próbujmy i doprawiamy solą i pieprzem.Masa powinna być aksamitna.

Tak przygotowanym musem faszerujemy białka jajek. Można do tego użyć rękawa cukierniczego, dzięki czemu jajka będą się ładniej prezentować.

Gotowe jajka układamy na paterze i posypujemy kiełkami rzodkiewek.

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz