17 marca 2020

Episode 269: Karolina Dziś Serwuje - Placuszki z serka wiejskiego

Placuszki z serka wiejskiego

Już jakiś czas temu obiło mi się o uszy, że można zrobić placki z serka wiejskiego. Pomysł bardzo mi się spodobał, bo uwielbiam serek wiejski w każdej postaci. Najbardziej na świeżej bułeczce z masłem i rzodkiewką i szczypiorem, ale moje placki zdecydowanie dorównują takiej kanapeczce, a może nawet leciutko ją prześcigają... 😎 Najlepiej użyć do tego przepisu serka, który jest bliski końca przydatności lub nawet już po. Jest wtedy bardziej zwarty i placki lepiej się będą 'trzymały'. Poza tym, jeśli chodzi o żywność, jestem zwolennikiem polegania przede wszystkim na swoich zmysłach: powonienie, smak, wzrok. Jeżeli coś dobrze pachnie, dobrze wygląda i smakuje, to najprawdopodobniej nadaje się do spożycia, nawet jeśli data na opakowaniu temu przeczy. A często jest tak, że termin się zgadza, ale po otwarciu opakowania produkt ewidentnie nie nadaje się do spożycia. Zawsze staram się marnować jak najmniej żywności. Podobne zasady stosuje m.in. Jamie Oliver, ale jest to też teraz bardzo modny trend 'zero waste' i cieszę się, że jest taka moda.



Składniki:

- serek wiejski - 2 op. po 200 g
- jaja - 4 szt.
- mąka - 6/7 czubatych łyżek
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
- woda gazowana - 2 łyżki/opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy serki wiejskie i wbijamy 4 jaja, najlepiej M lub L. Miksujemy.

Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do masy na placki.

Często, żeby ciasto było lżejsze i bardziej puszyste, dodaję odrobinę wody gazowanej, ale nie jest to konieczne. Wody dodajemy także, jeśli ciasto jest zbyt gęste, a jeśli okaże się za rzadkie, dodajemy odrobinę mąki.

Doprawiamy solą i pieprzem, na oko. Po usmażeniu pierwszego placka możemy go spróbować i ocenić, czy trzeba dodać więcej przypraw.

Placki najlepiej smażyć na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu lub nawet zupełnie bez niego. Może być to łyżka oleju lub łyżeczka masła.

Podczas smażenia placki rosną, dlatego ja smażę maksymalnie po dwa na patelni. Są gotowe, kiedy z obu stron są pięknie rumiane.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz