20 listopada 2019

Episode 268: Karolina Dziś Serwuje - Podgrzybki z patelni

Podgrzybki z patelni

Kolejny grzybowy przepis dla Was :) Staram się, aby te przepisy były możliwie jak najprostsze, bo wiem sama, jak czasami trudno jest znaleźć czas na długie stanie w kuchni. Bardziej skomplikowane gotowanie robię raz, góra dwa razy w tygodniu, a na codzień lubię szybkie i łatwe dania. Grzybki są cudowne, nie dość, że smaczne, to pełne zdrowia. Zapomnijcie o mitach, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, bo mają ich aż nadmiar. Mają potas, wapń, żelazo, pełną gamę witamin B, do tego błonnik, beta-glukany, które obniżają zły cholesterol, a co najlepsze, mają niewiele kalorii, bo w 100 g świeżych grzybów, jest tylko ok 50 kcal...Niesamowite, prawda? A najlepsze, że grzyby z powodzeniem mogą zastąpić mięso, bo poza wodą (70-90%) składają się z białka, dlatego często są używane w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Mam nadzieję, że Was przekonałam ;)



Składniki:

- podgrzybki świeże lub mrożone, kapelusze - ok. 15 szt. (500 g)
- czosnek - 3 ząbki
- białe wino wytrawne lub półwytrawne - 200 ml
- masło - 50 g
- olej - 2 łyżki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

To danie najlepiej się sprawdza tuż po zebraniu grzybów, kiedy kapelusze są twarde i sprężyste, ale można też je przygotować z mrożonych grzybów.

Grzyby muszą być dobrze oczyszczone, przetarte nawet wilgotną ściereczką, ALE nie myjemy ich ani nie namaczamy, bo się zrobią kapcie...

Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oleju. Dodajemy 3 rozgniecione ząbki czosnku. Mogą być w łupinach. Wrzucamy je na patelnię i długo podsmażamy na małym ogniu. Chodzi o zaromatyzowanie masła.

Następnie zwiększamy ogień, wrzucamy grzyby i wlewamy białe wino. Trzymamy wysoką temperaturę aż alkohol wyparuje. W tym czasie też, doprawiamy grzyby solą i pieprzem. Polecam użyć świeżo mielonego pieprzu, grubszego, niż takie drobno zmielonego, to naprawdę robi różnicę.
Taki pieprz ma zupełnie inny smak i aromat.

Kiedy grzyby zmiękną, staną się lśniące i pachnące, posypujemy je obficie posiekaną natką pietruszki.

Możemy je serwować prosto w gorącej patelni.

© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz