29 stycznia 2016

Episode 164: Karolina Dziś Serwuje - Zapiekana brukselka

Zapiekana brukselka

Co ciekawe, brukselka to wynik skrzyżowania jarmużu z kapustą, a jej nazwa, jak się pewnie domyślacie, pochodzi od Brukseli, gdyż to właśnie Belgowie, jako pierwsi, wyhodowali to warzywo. Brukselka to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Wystarczy 150 g tego warzywa, aby pokryć w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zimą jest to szczególnie ważne. Jest też zaliczana do tzw. warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze. Także niech nam nie będzie straszny kapuściany zapach i często sięgajmy bo brukselki ;) Mój pomysł na brukselkę jest bardzo prosty.  W pół godziny mamy sycący i smaczny posiłek. Oczywiście możecie ją serwować do mięsa jako dodatek, ale dla mnie zdecydowanie wystarczy jako osobne danie :)



Składniki:

- brukselka - 1 kg
- śmietana 18% - 1 szkl.
- jaja - 4 szt.
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- ser parmezan - 100 g

Sposób przygotowania:

Brukselki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Do wody dodajemy łyżkę soli i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pozwalamy się brukselkom podgotować przez ok. 5 min. Następnie je odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do śmietany wbijamy 4 jajka, dodajemy gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, przynajmniej 2 szczypty soli i dużo świeżo mielonego pieprzu, i mieszamy za pomocą trzepaczki. Taką masą zalewamy brukselki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 min. Pod koniec pieczenia przestawiamy piekarnik na funkcję grilla, dzięki czemu wierzch będzie chrupiący.
© All rights reserved