3 stycznia 2016

Episode 159: Karolina Dziś Serwuje - Makaron Wstęgi Ozdobne z Kakao w wersji wytrawnej

Makaron Wstęgi Ozdobne z Kakao w wersji wytrawnej 
z serem pleśniowym, borowikami i winogronami

E. Wedel wraz z firmą Makarony Polskie, stworzyły cudowny nowatorski Makaron Wstęgi Ozdobne z Kakao. Jak lepiej zacząć kulinarnie Nowy Rok, jeśli nie z tak fascynującym produktem? ;) Kakao, użyte do jego produkcji, pochodzi z ziaren kakaowca zbieranych w Ghanie. Makaron może być serwowany na słodko, z owocami i czekoladą, ale także wytrawnie. Ja zdecydowałam się na tą drugą wersję, ale ze słodkim twistem w postaci winogron. Uznałam, że nowatorski makaron potrzebuje zdecydowanie nowatorskiego sosu. Spróbujcie koniecznie! Ja i moi bliscy byliśmy zachwyceni :)



Składniki:

Makaron Wstęgi Ozdobne z Kakao - 1 op.
- winogrona czerwone - 250 g
- ser pleśniowy Roquefort - 250 g
- grzyby suszone (borowiki) - 50 g
- pestki dyni - 50 g
- ser mascarpone - 125 g
- śmietana 30% - 100 ml
- wino białe wytrawne - 1 kieliszek
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- majeranek suszony - 1/2 łyżeczki
- tymianek świeży (posiekany) - 1 łyżka
- cebula czosnkowa - 1 szt.
- koper włoski (fenkuł) - 1 główka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- świeżo mielony pieprz
- gorzka czekolada E.Wedel - kilka kostek

Sposób przygotowania:

Suszone borowiki musimy namoczyć (wystarczy 15 min.), następnie dokładnie odsączyć, a na koniec posiekać, niezbyt drobno. Winogrona myjemy i kroimy na pół. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę i koper włoski drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę. Potem dodajemy nasze grzyby i wlewamy jeden kieliszek wytrawnego białego wina. W tym czasie przyprawiamy sos gałką muszkatołową, majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Po chwili dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Pozwalamy mu się rozpuścić. Makaron Wstęgi Ozdobne z Kakao gotujemy według wskazań na opakowaniu. Ja nie użyłam soli podczas gotowania, chciałam, aby makaron był gorzki i żeby kakao było dobrze wyczuwalne. W tym czasie też prażymy pestki dyni. Robimy to na suchej patelni, bez dodatku żadnego tłuszczu. Następnie, do naszego sosu dodajemy śmietanę 30% oraz ser mascarpone. Sos powinien dzięki temu zgęstnieć i stać się aksamitny. Dzięki użyciu sera Roquefort oraz wytrawnego wina, nie musimy właściwie używać soli, jeżeli jednak uznacie, że jej Wam brakuje, użyjcie nie więcej niż szczypty. Kiedy sos jest już prawie gotowy, dodajemy do niego winogrona oraz świeży tymianek, mieszamy i po ok. 3, 4 minutach, zdejmujemy sos z ognia. Makaron łączymy z sosem i wykładamy na ładny talerz. Na koniec posypujemy nasze danie tartą gorzką czekoladą oraz prażonymi pestkami dyni.
© All rights reserved