14 listopada 2014

Episode 102: Karolina Dziś Serwuje - Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych. Świetnie smakuje, pięknie pachnie i jest mięciutkie jak świeży chlebek. Zdecydowałam się dodać do niego jabłka, które jeszcze bardziej podkręcają apetyczny zapach ciasta.



Składniki:

CIASTO:

- mąka pszenna - 500 g (polecam Basia do ciast)
- świeże drożdże - 50 g
- ciepłe mleko - 250 ml
- cukier - 120 g + łyżeczka cukru do drożdży
- cukier waniliowy - 1 op.
- masło - 100 g
- jajko
- sól - szczypta
- jabłka - 1 lub 2 szt.
- olej

KRUSZONKA:

- mąka pszenna - 100 g
- cukier brązowy - 50 g
- zimne masło - 50 g

Sposób przygotowania:

W małym rondelku podgrzewamy 250 ml mleka. 100 ml odlewamy do naczynia, w którym mieszamy je z drożdżami i jedną łyżeczką cukru, a pozostałe 150 ml pozostawiamy w rondelku, dodajemy masło i rozpuszczamy je w mleku. Drożdże z mlekiem i cukrem odstawiamy pod przykryciem na 10 do 15 min do wyrośnięcia. Naczynie powinno być wysokie, bo drożdże mogą 'wykipieć'.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie wbijamy jajko i znowu mieszamy. Do mieszania użyłam drewnianej łyżki. Do takiej masy powoli wlewamy nasze mleko z roztopionym masłem, cały czas mieszając ciasto. Po chwili do masy dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabianie. Na początku za pomocą łyżki. Na koniec dłońmi. Polecam opruszenie rąk i dna miski mąką, bo ciasto może się kleić, co jest zupełnie normalne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 1 godzinę.  W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość.
Następnie możemy pokroić jabłka i przygotować kruszonkę. Jabłko kroimy w ćwiartki i pozbywamy się nasion, a następnie kroimy je w plastry. Jabłek nie obieramy.
Kruszonkę robimy mieszając ze sobą twarde masło, cukier i mąkę. Robimy to za pomocą palców do momentu kiedy powstaną nam małe grudki.
Wyrośnięte ciasto nacieramy olejem, który rozcieramy w dłoniach i przekładamy do formy. Ja użyłam wysokiej silikonowej formy, której nie trzeba natłuszczać. Na wierzchu ciasta układamy i lekko wbijamy w ciasto plastry jabłek, jeden na drugim, aż stworzą ładną rozetkę. Na koniec posypujemy wierzch ciasta i jabłka kruszonką.
Ciasto pieczemy w rozgrzanych wcześniej piekarniku w 190 - 200 stopniach przez min. 45 min. Aby mieć pewność, że ciasto jest upieczone w środku, możemy użyć drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu go i wyciągnięciu będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Pyszne i ciepłe ciasto drożdżowe polecam smakować z ciepłym mlekiem lub herbatą. Bardzo przyjemne w chłodne jesienne lub zimowe wieczory.
© All rights reserved