16 stycznia 2014

Episode 78: Karolina Dziś Serwuje - Zapiekanka 3 w 1 - z wołowiną, ziemniakami i brokułami

Zapiekanka 3 w 1 - z wołowiną, ziemniakami i brokułami

‎”To jest moja rada dla ludzi: Uczcie się gotować, próbujcie nowych przepisów, uczcie się na błędach, bądźcie nieustraszeni, a przede wszystkim dobrze się przy tym bawcie”- Julia Child. Wzięłam sobie tą radę do serca i poeksperymentowałam. W ten sposób powstała ta oto zapiekanka. To świetny sposób na pyszny i pożywny obiad.  Mamy tu węglowodany, białka i witaminy z warzyw. Fakt, wymaga trochę pracy, ale warto poświęcić na nią czas. Taki obiad wystarczy nawet na trzy dni dla dwóch osób, jeśli jest przechowywany w lodówce.



Składniki:

- ziemniaki - 500 g
- mięso wołowe - 1 kg
- brokuły - 2 szt.
- bulion wołowy - 500 ml
- liście laurowe - 3 szt.
- ziele angielskie - 3 ziarenka
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- majeranek
- przyprawa do ziemniaków Kamis - 1 op.
- czosnek -3 ząbki

Do bulionu:
- mięso wołowe na kości
- włoszczyzna
- zioła np. lubczyk, oregano, natka pietruszki
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Aby przygotować naszą zapiekankę, musimy zawczasu mieć ugotowany bulion na mięsie wołowym. Nie polecam robienia sosu z bulionu z kostki, tym bardziej, że jeśli ugotujecie własny, to nadmiar możecie zamrozić i użyć potem do innej potrawy. Bulion gotujemy około 1 godziny na kości wołowej, z włoszczyzną i przyprawami, doprawiamy solą i pieprzem.
Zapiekankę zaczynamy od pokrojenia obranych wcześniej ziemniaków w plastry, niekoniecznie bardzo cienkie. Przekładamy je do miski z zimną wodą i odstawiamy.
Mięso wołowe mielimy za pomocą maszynki do mielenia. Jeśli takiej nie posiadacie, możecie kupić gotowe mięso, jednak pamiętajcie o czytaniu etykiet, żeby było ono dobrej jakości. Następnie na patelnię wlewamy chlust oliwy z oliwek i podsmażmy naszą wołowinę. Wyciskamy do niej 3 ząbki czosnku i mieszamy. Potem doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i majerankiem. Mięso smażymy, aż będzie brązowe.
W tym czasie oprawiamy brokuły. Myjemy je i odcinamy małe różyczki.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, mięso, ziemniaki, brokuły. Plastry ziemniaków posypujemy przyprawą Kamis, a brokuły lekko oprószamy solą. Całość zalewamy naszym bulionem.
Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 min w 200 stopniach. W połowie pieczenia zakrywamy naczynie folią aluminiową, żeby nasze brokuły za bardzo się nie przypiekły. Jest gotowa, kiedy ziemniaki na dnie są już miękkie, co można łatwo sprawdzić widelcem podczas pieczenia.
                                                                                                                                    © All rights reserved