7 kwietnia 2013

Episode 55: Karolina Dziś Serwuje - Kurczak w cieście piwnym

Polędwiczki kurczaka w cieście piwnym
z dipami

Teraz coś zdecydowanie kalorycznego, zapewne niezdrowego i dla osób na diecie niedozwolonego... Ale czym było by życie bez odrobiny zakazanej przyjemności? No właśnie... Zatem zapraszam :)



Składniki:

- polędwiczki z kurczaka - 500 g
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- olej do smażenia (polecam Oliwer)
- piwo - 1 butelka
- jajko
- ketchup
- majonez
- jogurt naturalny
- czosnek
- przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz, właściwie całą butelkę. W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do miski wsypujemy szklankę mąki ziemniaczanej oraz szklankę pszennej, wlewamy butelkę piwa, wbijamy jedno jajko, wsypujemy odrobinę soli i pieprzu. Masę miksujemy, aż nie będzie grudek.

Każdą polędwiczkę zanurzamy i dobrze obtaczamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu. Kurczak smaży się dość szybko, więc polędwiczki wyjmujemy kiedy są złociste, niekoniecznie brązowe. Po usmażeniu możemy wyłożyć kurczaka na ręcznikach papierowych, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

W tym czasie przygotowujemy dipy. Są bardzo proste.
Pierwszy: w małej miseczce mieszamy trzy łyżki majonezu i trzy łyżki ketchupu. (jeśli chcecie więcej, dodajemy po łyżce więcej jednego i drugiego)
Drugi: do miseczki wlewamy kubeczek gęstego jogurtu naturalnego, wyciskamy do niego 2 ząbki czosnku, dodajemy szczyptę suszonej bazylii, oregano i tymianku, troszkę soli i pieprzu, mieszamy i gotowe.

Chrupiące kawałki kurczaka maczamy w sosach. Danie jest świetne na oglądanie filmów czy meczy z przyjaciółmi. Na pewno jest tuczące, ale zawsze zdrowsze od zamawianego KFC...
                                                                                                                                    © All rights reserved