2 kwietnia 2013

Episode 54: Karolina Dziś Serwuje - Pasta rybna i pasta jajeczna do kanapek

Pasta rybna i pasta jajeczna do kanapek

Kiedyś w moim domu rodzinnym bardzo często robiliśmy takie pasty. Właściwie nie wiem czemu przestaliśmy, ale całe szczęście ostatnio sobie o nich przypomniałam i zatęskniłam za tymi smakami. Dlatego postanowiłam je Wam przedstawić. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Pasty można przechowywać w lodówce przez kilka dni i nic im się nie stanie, oczywiście o ile wcześniej nie zostaną zjedzone... :)



Pasta Rybna

Składniki:

- wędzona ryba - najlepiej makrela - 400 g
- cebula (może być też szalotka)
- jajko gotowane
- musztarda
- ogórki kiszone - 3/4 szt.
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę ostrożnie pozbawiamy ości i odkładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ewentualnie siekamy blenderem. Jajko rozdrabniamy. Ogórki również drobno siekamy. Dodajemy łyżeczkę musztardy, sól i pieprz i wszystko intensywnie mieszamy. Jeśli zależy Wam na tym, żeby powstała bardzo kremowa masa, proponuję użyć ręcznego blendera.

Pasta Jajeczna

Składniki:

- jajka gotowane - 6 szt.
- szczypiorek
- majonez
- masło
- ogórek konserwowy
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka rozgniatamy w misce. Szczypiorek (cały pęczek drobnego szczypiorku) drobno kroimy i wrzucamy do jajek. Dodajemy 2 lub 3 łyżki majonezu oraz łyżkę masła. Siekamy drobno ogórek konserwowy. Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy i gotowe.

Obie pasty serwujemy na pieczywie, dekorujemy szczypiorkiem lub ziołami.