Na koniec tego kartoflanego trip, mam dla Was nowiutki pomysł na ziemniaki. Nie wiem czy da się jeszcze prościej ;) Przygotowanie dania zabiera, razem z pieczeniem, ok. 30 minut. Soki z pomidorów, które podczas pieczenia łączą się ze smakiem ziemniaków i przypraw, do tego roztopiona mozzarella, w tym przypadku w wersji light, wierzcie mi, niewiele więcej trzeba do szczęścia. Mój finałowy (na razie...;]) 'ziemniaczany' przepis, może być osobnym daniem lub pysznym dodatkiem. Musicie koniecznie spróbować!
Składniki:
- ziemniaki - 6 szt.
- pomidory kolorowe - 6 szt.
- mozzarella light - 3 kulki
- pieprz cytrynowy - 1 łyżka
- suszone pomidory z ziołami lub chili przyprawa - 1 łyżka
- sól - do smaku
- oliwa z kurkumą lub zwykła - ok. 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i pomidory myjemy. Nie obieramy. Kroimy w ósemki.
Układamy w dużej formie do pieczenia. Posypujemy pieprzem cytrynowym, suszonymi pomidorami i solą. Skrapiamy oliwą.
Na wierzch układamy plastry mozzarelli light.
Piekarnik rozgrzewamy, funkcja grilla, 200°C. Wkładamy ziemniaki z pomidorami na ok. 15 min.
Kiedy mozzarella i ziemniaki się zrumienią, zmieniamy funkcję na termoobieg i ustawiamy 180°C.
Danie jest gotowe po mniej niż 10 minutach. Serwujemy od razu, polewamy sokami, które wypłynęły z pomidorów na dno blaszki.
© All rights reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz