21 czerwca 2018

Episode 242: Karolina Dziś Serwuje - Ziemniaki zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Ziemniaki zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Na koniec tego kartoflanego trip, mam dla Was nowiutki pomysł na ziemniaki. Nie wiem czy da się jeszcze prościej ;) Przygotowanie dania zabiera, razem z pieczeniem, ok. 30 minut.  Soki z pomidorów, które podczas pieczenia łączą się ze smakiem ziemniaków i przypraw, do tego roztopiona mozzarella, w tym przypadku w wersji light, wierzcie mi, niewiele więcej trzeba do szczęścia. Mój finałowy (na razie...;]) 'ziemniaczany' przepis, może być osobnym daniem lub pysznym dodatkiem. Musicie koniecznie spróbować!



Składniki:

- ziemniaki - 6 szt.
- pomidory kolorowe - 6 szt.
- mozzarella light - 3 kulki
- pieprz cytrynowy - 1 łyżka
- suszone pomidory z ziołami lub chili przyprawa - 1 łyżka
- sól - do smaku
- oliwa z kurkumą lub zwykła - ok. 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i pomidory myjemy. Nie obieramy. Kroimy w ósemki.

Układamy w dużej formie do pieczenia. Posypujemy pieprzem cytrynowym, suszonymi pomidorami i solą. Skrapiamy oliwą.

Na wierzch układamy plastry mozzarelli light.

Piekarnik rozgrzewamy, funkcja grilla, 200°C. Wkładamy ziemniaki z pomidorami na ok. 15 min.

Kiedy mozzarella i ziemniaki się zrumienią, zmieniamy funkcję na termoobieg i ustawiamy 180°C.

Danie jest gotowe po mniej niż 10 minutach. Serwujemy od razu, polewamy sokami, które wypłynęły z pomidorów na dno blaszki.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz