9 kwietnia 2018

Episode 234: Karolina Dziś Serwuje - Kasza gryczana ze szpinakiem, boczniakami i serkiem kozim

Kasza gryczana ze szpinakiem, boczniakami i serkiem kozim

Zielono mi! Od tego właśnie powinnam zacząć opis tego dania :) Poza tym, że jest pięknie zielone i wiosenne, to ma w sobie duuużo zdrowia. Przepis stworzyłam sama, ale zainspirowałam się daniem z jednej z moich ulubionych restauracji, do której często wpadam. Trochę pozmieniałam, tu dodałam, tam odjęłam i w ten oto sposób powstało to cudo. I tak! Nie boję się użyć tego określenia, bo kasza w tym wydaniu jest prze-pyszna i z miejsca trafia do kanonu moich najlepszych przepisów. Niby kuchnia włoska, ale z polską kaszą i boczniakami. Sycące i wbrew pozorom, wcale nie takie kaloryczne. Z podanych porcji wychodzi spora ilość, ale co jest wspaniałe, możecie danie podzielić na porcje i część zamrozić, a i w lodówce postoi ładnych kilka dni. Po prostu musicie spróbować ;)




Składniki:

- kasza gryczana biała nieprażona - ok. 400 g
- szpinak mrożony cięty - 450 g
- boczniaki - 250 g
- serek kozi miękki - 300 g (2 op.)
- cukinia - 1 szt. (duża)
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- rukola - do dekoracji
- parmezan - ok. 2 łyżki plus do dekoracji
- oliwa - 1 chlust
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy al dente, czyli nie więcej niż 15 min. w osolonej wodzie, lub według wskazań na opakowaniu, jeśli mamy kaszę torebkach.

Szpinak rozmrażamy. Używamy mrożonego, ponieważ świeżego szpinaku używam właściwie tylko do sałatek lub do dań, gdzie jego wygląd ma znaczenie. Mrożony nie ma wcale mniej wartości, a jest zwyczajnie tańszy.

Boczniaki kroimy w paseczki, cukinię w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno.

Na patelni rozgrzewamy porządny chlust oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy czosnek. Po kilku minutach wrzucamy na patelnię boczniaki i cukinię. Lekko solimy i pieprzymy już na tym etapie. Podsmażamy ok. 8 minut.

Następnie dodajemy szpinak i jak tylko zacznie 'bulgotać', łączymy całość z serkiem kozim. Powstaje nam dzięki temu gęsty sos. Zmniejszamy ogień i mieszamy przez 5 minut aż wszystko ładnie się stopi. Próbujemy i doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz trzemy do sosu ok. 2 łyżki parmezanu.

Ugotowaną kaszę odcedzamy i w całości przesypujemy do sosu. Delikatnie mieszamy, aż powstanie nam konsystencja przypominająca lejące się gęste risotto.

Danie właściwie jest gotowe. Upewniamy się jeszcze co, do smaku i ewentualnie dodajemy więcej soli lub pieprzu. Serwujemy ze świeżą rukolą i tartym parmezanem.

© All rights reserved