12 marca 2018

Episode 231: Karolina Dziś Serwuje - Zupa z marchewki i soczewicy

Zupa z marchewki i soczewicy

Zupy kremy kocham nie tylko za ich smak, ale też za tą cudowną sycącą konsystencję i za to, że tak łatwo je przyrządzić ;) Ten krem wymyśliłam jeszcze zimną zimą, jest więc bardzo rozgrzewający. Ci, którzy obawiają się, że zupa bez mięsa, na samych warzywach, będzie nudna, zaskoczą się jej intensywnym smakiem, który krem zawdzięcza wędzonej papryce i cynamonowi. Tak! Cynamon jest nie tylko do deserów! :) W wielu kuchniach świata używa się go do przyprawiania dań mięsnych, wytrawnych. Nie bójmy się zatem nowych smaków Kochani.



Składniki:

- marchewki - 5 szt.
- soczewica czerwona gotowana na parze (Bonduelle) - 2 duże puszki
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- nasiona kolendry - 1 łyżeczka
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka (do smaku)
- sól, pieprz - do smaku
- bulion warzywny - ok. 1 l
- świeża kolendra - do dekoracji
- olej z pestek winogron lub rzepakowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Jeżeli nie mamy w zapasie bulionu warzywnego, musimy się w niego zaopatrzyć. Zdecydowanie nie polecam kostek rosołowych, ale jeżeli już naprawdę nie macie czasu na długie gotowanie, znajdziecie teraz na rynku (w końcu...;]) gotowe buliony w butelkach. Są one wystarczająco dobre.

W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na olej. Po chwili, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, cynamon, wędzoną paprykę i zmielone nasiona kolendry. Najlepiej rozgnieść je w moździerzu. Podsmażamy całość przez kilka minut, aż zapach przypraw rozniesie się po kuchni.

Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Im będą cieńsze tym marchewka szybciej zmięknie. Dodajemy ją do garnka.

Soczewicę odcedzamy i przekładamy do reszty składników. Cały czas mieszając, smażymy je kolejne kilka minut. Tak, jak przeszkadzają mi kostki, tak zupełnie nie przeszkadzają mi konserwy warzywne. Uwielbiam je po prostu, zdecydowanie przyspieszają i ułatwiają mi prace w kuchni i zawsze mam je pod ręką.

Następnie zalewamy całość bulionem. Gotujemy do momentu aż marchewki będą miękkie. Na koniec miksujemy i doprawiamy zupę solą i pieprzem, wedle uznania. Jeżeli uznamy, że zupa jest zbyt gęsta, dolejmy bulionu albo przegotowanej wody. W takim wypadku, trzeba raz jeszcze upewnić się co do smaku i ewentualnie doprawić.

Zupę serwujemy ze świeżą kolendrą.

© All rights reserved